alberga

Jak wygląda dzień pielgrzyma na Camino?

przez Wojciech Warzecha
2 komentarze

„Powiedz mi co tak na prawdę robi się na Camino?”

Prawie każdy zanim wybierze się pierwszy raz na Camino, w końcu musi zapytać o to jak wygląda dzień pielgrzyma? Najważniejsza jest informacja o noclegach. Na wszystkich trasach są przygotowane miejsca noclegowe dla wędrowców/pielgrzymów. Z reguły są w odległościach 10-15 km od siebie, w miasteczkach i wsiach położonych bezpośrednio na szlaku. Albergi (schroniska, miejsca noclegowe) dzielą się na:

  • municypalne czyli miejskie bardzo często prowadzone przez woluntariuszy (najtańsze o przyzwoitym podstawowym standardzie)
  • prywatne (o lepszym standardzie i trochę droższe),
  • prowadzone przez kościoły, zakony, czerwony krzyż lub bomberos – strażaków (to w Portugalii).

Alberga co to jest?

W alberdze dostajemy swoje łóżko, najczęściej piętrowe, w  koedukacyjnych salach wieloosobowych. Albergi otwierają się najczęściej od. 14-15 i należy je opuścić do godziny 8-9 rano. Od godziny 22 obowiązuje cisza nocna. Dobrym zwyczajem jest nie przeszkadzać innym odpoczywającym na sali osobom, również w czasie dnia. Zależnie od pory roku i pogody, większość osób wyrusza w drogę o wschodzie lub jeszcze przed wschodem słońca. Latem, przy wysokich temperaturach wczesne wyjście to najlepszy pomysł na drogę.

Czas wędrówki codziennej zależy od naszej decyzji. Jedni przechodzą 20 km a inni nawet 50 km ale najczęściej jest to około 30 km. Po dojściu do kolejnej albergi, meldujemy się, bierzemy prysznic, robimy pranie i dopiero wtedy robimy obiadokolację (jeżeli nie jedliśmy obiad po drodze) i mamy czas na odpoczynek, zrobienie notatek z minionego dnia, pogadanie z nowo poznanymi ludźmi, poobiednie drzemki itd.

Jedzenie na Camino?

Pierwszy posiłek z reguły je się po przejściu pierwszych 8-10 km czyli po ok. 2 godzinach. Najlepszym miejscem do tego jest przydrożny bary albo cafeteria, w których poza kawą dostaniemy bocadillo czyli kanapkę z np. szynką, serem lub pomidorami albo tortilla czyli ciasto z ziemniaków, jajek, sera i różnych innych dodatków (bardzo pożywne). To również dobre miejsca i odpowiednia pora na krótki odpoczynek i pogadanie ze spotkanymi ludźmi.

Kolejny posiłek to obiad lub obiadokolacja (zależnie od pory dnia). Wiele restauracji na trasie ma w swojej ofercie tzw. menu peregrino. Do wyboru mamy najczęściej jedno z trzech  pierwszych dań, jedno z trzech drugich dań i deser. Obiadokolację można również przygotować samemu lub w grupie po przyjściu do albergi.

w alberdze

Zapraszam do kolejnego odcinka. A tymczasem Buen Camino albo jak kto woli Ultreia

Zanim pójdziesz dalej, proszę zostaw poniżej swój komentarz . Będę wtedy wiedział czy to co piszę może się komuś przydać

You may also like

2 komentarze

Avatar
Anita 17 czerwca, 2020 - 9:44 am

Ja bym dodała jeszcze, wino and Camino! 😀
Gry w karty z innymi pielgrzymami. W nie których Alberge są zestawy kreatywne gdzie można malować, robić bransoletki itp 🙂

Odpowiedź
Wojciech Warzecha
Wojciech Warzecha 17 czerwca, 2020 - 10:00 am

Tak to prawda, wino and Camino :-)Co do zestawów kreatywnych to niestety nie miałem szczęścia trafić do takiej ale za to na trasach spotkałem takie magiczne miejsca . Pozdrawiam

Odpowiedź

Zostaw komentarz